REFORMA – Manifest pentru design sustenabil la Kronospan Design Center, în  cadrul Romanian Design Week

Kronospan Design Center a găzduit în perioada 19–23 mai expoziția creativ colectivă REFORMA, un demers artistic și sustenabil  desfășurat în cadrul Romanian Design Week 2025, ce a explorat circularitatea ca principiu fundamental în designul de obiect și  expresivitate vizuală. 

În cadrul vernisajului, binecunoscutul hub creativ Kronospan Design Center a alocat peste 100 de metri pătrați unui set-up  spectaculos, realizat integral din panouri OSB care au devenit pânză de exprimare liberă pentru vizitatori și spațiu de colaborare artistică. Alături de partenerul PPG România – OSKAR, evenimentul a pus în lumină importanța materialelor sustenabile: vopsele  prietenoase cu mediul și panouri OSB realizate cu conținut de lemn reciclat. 

Brîndușa Donțu, Purchasing Manager în cadrul Kronospan, a evidențiat angajamentul global al companiei pentru sustenabilitate,  explicând cum deșeurile din lemn sunt transformate în plăci premium folosite în industria mobilei, construcțiilor și designului  interior. În România, Kronospan operează o rețea extinsă de centre de colectare a deșeurilor din lemn – în Chitila, Craiova, Arad,  Cluj, Sebeș, Brașov și Fălticeni – colaborând activ cu autorități și organizații de mediu pentru a integra sortarea și reciclarea în  infrastructura urbană. Compania se afirmă ca un promotor constant al reducerii deșeurilor și al reutilizării responsabile a  resurselor. 

Olga Maxim, KAM Influencer la PPG – OSKAR, a subliniat importanța producerii de materiale sustenabile și a creativității  responsabile. În calitate de sponsor al evenimentului, OSKAR a pus la dispoziție vopsele eco-friendly, care au devenit instrumente  de exprimare artistică pentru invitați, în activarea interactivă desfășurată pe panourile de OSB. 

REFORMA a reunit artiști, arhitecți și designeri care au transformat materiale diverse – de la plăci MDF, OSB sau HPL Kronospan  rebutate, la mostre, canturi PVC, componente electrice, rigips sau lemn recuperat – în piese de artă și design unicat. Lucrările au  ilustrat ingeniozitatea creativă și angajamentul față de refolosirea resurselor, oferind noi vieți unor materiale considerate anterior  reziduale. 

Cosmina Maria Anghel – măsuță din ceramică și lemn recuperat;  

Luiza Barbu Studiu artistic – Colaj și grafică pe hârtie, într-o instalație decorativă cu scaune, ce explorează  expresivitatea prin tehnici mixed media.

Maria Paltin SeaFlora – Colecție de bijuterii inspirată de viața marină, ce evocă frumusețea adâncurilor și fragilitatea  ecosistemelor, ca apel la protejarea naturii în fața impactului uman. 

Silviu Tudorof Fibre și aripi – Picturi pe OSB și rigips ce surprind detalii din lumea animală, invitând la redescoperirea  frumuseții ființelor ignorate adesea în cotidian.

Oana Sima It may be what you see – Ulei pe suport de MDF Kronospan AL01 Brushed Aluminium

Bianca Ferăstrău Transhumanism – Picturi pe suporturi neconventionale rebutate (compact, MDF), ce explorează  fuziunea dintre natural și tehnologic, cu trimiteri mitologice către ființe supraumane, între trecut și viitor.

Ștefania Teleru Memoria – Plăcuțe de mostrar tip swatch Kronospan transformate în artă prin desen, pictură și  gravură, evocând nostalgia. 

Lavinia Erghelan FLAME – Lampă de masă ce explorează ciclul transformării: lemn, hârtie, cenușă. Baza este realizată  din lemn ars alb de la Emporio Skin by Kronospan

Andreea-Eliza Petrov UNITE – Asamblaje pe MDF, integrate cu componente electrice moștenite, într-o  recontextualizare artistică cu puternică încărcătură simbolică. 

Adina Avramescu Layer– Oglindă sculpturală compusă din multiple layere ce exprimă dinamism și profunzime.

Li Mo Lights Make Love Not War – Lămpi sculpturale din tancuri de jucărie, transformate în manifest luminos pentru  pace.

Cristina Joia ENERGY – Artă abstractă care aduce emoția și introspecția în prim-plan; TERRACOTTA LOVES PURPLE I & II  – Tehnică mixtă pe pânză, texturi și culori vibrante

Alexandru Dobre (Dobre Wood) Scaun Șapte – Lemn de nuc american FSC, sculptat manual; Scaun Bar – Stejar masiv  european FSC, design funcțional și estetic 

Florina Vîlcu (Flowhanako) – Rochie realizată integral din canturi PVC, la granița dintre vestimentație și sculptură.

Monali Ceramique REIMS – Colecție de vaze asimetrice cu texturi unice și detalii misterioase.

Diana Buga Cu Lemn, Lampadar Woody, Glaze Smokey – Lămpi din sticlă, lemn recuperat și furnir.

Anca Ionescu, AYO Design Boutique Earth Tones – Colaj din lemn exotic decorat cu licheni stabilizați, inspirat de  textura naturală a lemnului 

Woodtopia Zoo Land – Organizator jucării din MDF și placaj, funcțional și prietenos pentru copii; Echilibru – Traseu  modular pentru copii, inspirat de educația Montessori, din materiale naturale sigure.

Florin Enache All Things Balanced– Tehnică mixtă (creion și marker) care reflectă echilibrul între natură, materie  primă, producție și artificial, într-o conviețuire armonioasă.

Laura Mitan, Kronospan Design Center București: 

„Scopul echipei noastre a fost să demonstreze că sustenabilitatea nu este o limitare, ci o oportunitate de inovație estetică și  conștientizare. Am reușit cu brio, iar pentru asta mulțumim cu mare recunoștință tuturor artiștilor care au acceptat provocarea de  a crea piese unice ce susțin prin detaliu, formă, fond și mesaj, cauza sustenabilității. Mulțumim, de asemenea, partenerilor OSKAR  și HAFELE pentru sprijinul acordat și pentru resursele cu care au dat formă acestui spațiu care a devenit „acasă” pentru creativii  capitalei!” 

Publicul este invitat nu doar să admire, ci să reflecteze. Prin diversitatea abordărilor și creativitatea prezentă în fiecare exponat,  REFORMA a funcționat ca un manifest vizual cu rol educativ, inspirând noi perspective asupra reciclării și provocând vizitatorii să-și  regândească relația cu resursele și consumul. Expoziția poate fi vizitată în cadrul Kronospan Design Center București (Bd. Unirii nr.  45) până pe 6 iunie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *