Interviu realizat de Diana Grecu, CEO EVOTON, cu suportul ACADEMIEI DE COMPOST
Cantitatea de bio-deșeuri generată în mediul urban este foarte mare și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Prin bio-deșeuri ne referim, în mod deosebit, la resturile vegetale mărunțite (coji și resturi de la fructe și legume), rezultate în urma activității de preparare a mâncărurilor, deșeuri care ajung la mii de tone în fiecare an.
Avem nevoie rapid de implicare din partea micro-comunităților și a autorităților pentru a facilita implementarea de soluții simple și funcționale în zona compostării.
Compostarea Comunitară Locală (CCL) estecea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase. Prin compostare comunitară, obținem compostul urban numit și compost comunitar.
Pentru a afla de ce este important să compostăm deșeurile vegetale nepericuloase și ce avantaje are compostarea comunitară, am apelat la Gabriela Iordan, Coordonatoare Proiect ACADEMIA DE COMPOST, un grup de entități care promovează Compostarea Comunitară Locală (CCL) în zonele din proximitatea locuințelor.
Iată care sunt întrebările care și-au găsit răspunsul în cadrul acestui interviu.
Cum ați defini compostul pe înțelesul tuturor?
Compostul seamănă foarte mult cu pămânul; este un îngrășământ natural obținut din resturi vegetale (bio-deșeuri) ce se degradează lent cu ajutorul microorganismelor și macroorganismelor. Râma este vedeta compostului, iar rolul ei este esențial.
În orașe, vorbim de compostul uban sau compostul comunitar care este obținut printr-o formulă simplă, confortabilă și rapidă. În lipsa compostului, solul se degradează, deci nu mai este hrănitor pentru plante, arbori.
Cum se obține compostul comunitar?
Compostul comunitar se obține în cadrul unui punct de compostare.
Punctul de compostare se amenajează pe un spațiu verde, în baza unei informări și acord a administratorului spațiului public sau public-privat și presupune montarea, direct pe pământ, a 3 cutii de lemn cu capac, dar fără bază.
Prima cutie este desemnată pentru pregătirea compostului, cea de-a doua este dedicată depozitării uscăturii necesare procesului, iar cea de-a treia cutie este dedicată maturării compostului, proces care durează între 3 și 6 luni. Practic, din prima cutie, când se umple, mutăm compostul în a treia cutie.
Formula compostului comunitar rezultă dintr-o cantitate de (1) resturi vegetale mărunțite la 3-5 cm (coji și resturi de la fructe și legume, zaț de cafea, flori de ceai, resturi de la plantele de apartament), peste care se presară uniform (2) o cantitatea dublă de uscătură care poate fi rumeguș sau frunze uscate de la foioase; rumegușul de conifere este evitat.
Cui se adresează ACADEMIA DE COMPOST? Care sunt beneficiarii programelor voastre?
ACADEMIA DE COMPOST pomovează compostarea comunitară locală în București, din noiembrie 2023 și împreună cu micro-comunitățile implicate, am salvat de la groapa de gunoi peste 11 tone de bio-deșeuri (resturi vegetale), care transformate în compost regenerează grădinile.
Având la bază experți de mediu și deșeuri, dar și horticultori, desfășurăm o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea.
Suntem un consorțiu format deocamdată din trei asociații, un grup de inițiativă și ne implicăm, în mod activ pentru educație.
Facem sesiuni de formare, training-uri video și asigurăm suport pentru extinderea rețelei de puncte de compostare comunitară.
Beneficiarii programelor ACADEMIEI DE COMPOST sunt școlile și blocurile din București, autoritățile, companiile și în final, biodiversitatea.
Care este fluxul pe care îl facilitați între beneficiari și părțile implicate (coordonatori, finanțatori și parteneri)?
ACADEMIA DE COMPOST este mai degrabă o platformă de suport; dorim să facilităm și să ajutăm procesul la început, urmărind ca după 6 luni comunitățile să devină autonome, respectând cadrul de bună practică pe care ACADEMIA DE COMPOST îl promovează. Având la bază experiență și un interes major pentru mediul înconjurător, am căutat soluții validate în comunități europene, în țări ca Franța și Belgia, soluții pe care le-am replicat în București cu ajutorul partenerilor, a finanțatorilor și a micro-comunităților.
Fluxul pe care îl facilităm ar arăta așa:
ACADEMIA DE COMPOST identifică, evaluează și inițiază proiecte care aduc beneficii comunităților. Așadar, salvăm bio-deșeuri și creștem gradul de conștientizare în micro-comunități.
Deschidem primele discuții cu finanțatorii care sunt de obicei fundații și companii private ce înțeleg importanța sustenabilității și își doresc să protejeze mediul înconjurător. În baza unui buget, îi invităm să se implice în proiecte de consolidare, de extindere sau dezvoltare a proiectului.
Micro-comunitățile au rolul principal și sunt, în mod direct, beneficiarii proiectelor noastre.
Identificăm cetățeni lideri de comunități, grupuri de inițiativă, asociații de bloc și îi informăm, îi pregătim prin educație, în zona compostării.
Evenimentele și activitatea proiectului sunt promovate pe pagina de Facebook și pe www.academiadecompost.ro .
ACADEMIA DE COMPOST face legătura între toate părțile implicate, asigurându-se că obiectivele proiectelor sunt atinse, obiective stabilite în funcție de resursele atrase.
Când vine vorba de compostare, cât este de importantă educația și cine ar trebui să o facă? Ce rol vă asumați în această zonă?
Educația trebuie să se întâmple în comunitate. Autoritățile au un rol foarte important și pe viitor ne dorim ca educația, infrastructura și cadrul legislativ privind compostul comunitar să vină din partea autorităților. Toate cele trei sunt importante pentru că sunt strâns legate între ele. Un pliant sau un poster nu înseamnă educație.
Educația necesită resurse investite pe termen lung pentru a produce schimbări reale.
Avem nevoie de autorități pentru a completa Legea Compostului (Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile) prin care compostarea comunitară locală să fie exceptată de la lege și pe care să o putem defini separat într-un document cadru de promovare și funcționare.
ACADEMIA DE COMPOST își asumă trei roluri: (1) creșterea gradului de conștientizare în micro-comunități, prin educație, (2) extinderea numărului de puncte de compostare și (3) implicarea în zona legislativă alături de specialiști cu experiență în managementul sustenabil al deșeurilor, în activitatea legislativă și de advocacy.
Suntem în grupul de lucru la Guvern pentru modificarea legii pentru compostare (Legea 181/2020) și am lansat de curând pe Platforma pentru Mediu un memorandum de susținere a compostării comunitare locale de către societatea civilă, grupuri de inițiativă și asociații non-profit.
Ce credeți că îi impiedică pe consumatori să composteze?
Un cadru legislativ clar, împreună cu educația și infrastructura adaptată, vor putea oferi posibilitatea tuturor entităților și cetățenilor să se implice și să composteze acasă, la școală, la serviciu și chiar și în unitățile unde se procesează și se comercializează o cantitate redusă de alimente.
Este nevoie de educație la nivel larg pentru a crește numărul celor care compostează.
În ceea ce privește CCL, avem nevoie de o rețea de puncte care să fie în proximitatea spațiilor locuite. Acest tip de compostare are un rol esențial în educația familiilor pentru a reduce cantitatea de bio-deșeuri din coșul de gunoi de acasă și în final, la toate gropile de gunoi.
Deocamdată, în București sunt 14 puncte de compostare, dintre care 11 în primele 3 sectoare și doar 3 în ultimele 3 sectoare. Însă, comunitățile sunt din ce în ce mai active și solicită susținerea pentru amplasarea unora noi atât în București, cât și în restul țării.
Am vizitat toate primăriile de sector și Primăria Municipiului București pentru a prospecta semnarea unor protocole de colaborare. Cele mai avansate demersuri sunt la PMB și Primăria Sectorului 2 care au înțeles importanța compostării comunitare locale.
Ne așteptăm, ca în viitorul apropiat, toate primăriile să creeze cadre de funcționare care să impulsioneze această practică educațională pentru comunități și pentru sănătatea naturii din localități.
Practic, vor facilita amplasarea punctelor de compostare urbană în grădinile blocurilor care sunt spații gestionate de primării, cu respectarea cadrului propus de ACADEMIA DE COMPOST.
Pentru a încuraja consumatorii să composteze, avem nevoie, în primul rând, de sprijinul autorităților publice.
Vreau să compostez în București. Ce trebuie să știu și ce trebuie să fac?
Cele 14 puncte de compostare din București pot fi identificate rapid pe hartă, accesând pagina https://academiadecompost.ro/unde-compostez/.
După identificarea celui mai apropiat punct de compostare, intri în grupul de whatsapp al comunității.Fiecare grup are în descriere informații despre condițiile speciale ale comunității. Avem un curs video pe website și un ghid de compostare care trebuie parcurse pentru a fi corect informat(ă).
Apoi, colectezi separat resturile vegetale mărunțite 3-5 cm și le duci săptămânal sau mai des la punctul de compostare adoptat.
Trebuie spus că, fiecare punct de compostare are desemnat cel puțin un referent voluntar care supraveghează compostarea corectă. Acest referent coordonează comunicarea și activitatea comunității în jurul punctului de compostare.
Compostarea se potrivește oamenilor activi și informați care înțeleg că este un proces dedicat, ce presupune implicare voluntară și respectarea anumitor reguli și care doresc să își reducă impactul asupra naturii.
La cerere, ACADEMIA DE COMPOST oferă informații pentru a ajuta cetățenii din București, dar și din țară, să amplaseze noi puncte de compostare comunitară în apropierea locuinței lor, din fonduri proprii, publice sau private.
Aveți proiecte cu școlile din București? Cum se desfășoară și în ce măsură sunt implicați copiii?
În timpul programelor Școala Altfel și Școala Verde, avem proiecte cu școlile din București, și ne implicăm activ în informarea copiilor. De obicei, organizăm o vizită la un punct de colectare din apropierea școlii pentru ca cei mici să înțeleagă mai ușor întreg procesul de compostare urbană.
Le vorbim despre natura din jur, despre importanța biodiversității, a sănătății solului și beneficiile compostării comunitare. Împreună cu copiii, facem și exerciții de identificare a proprietăților și condițiilor solului, prin mici săpături, în zona grădinii în care se află punctul de compostare.
În funcție de bugetul clasei și timpul alocat, adaptăm proiectele pe care le facem pentru copiii din școli.
Cei care doresc să educe beneficiari precum locatari, elevi, angajați pentru a colecta separat deșeurile pentru compostare, ne pot scrie la contact@academiadecompost.ro pentru a afla mai multe informații.
Înțeleg importanța compostării și vreau să mă implic. Cum pot să o fac?
În calitate de persoană fizică, te poți alătura celor care compostează. Consulți harta punctelor de compostare, urmezi pașii și duci săptămânal bio-deșeurile pentru compostare.
Dacă nu ai un punct de compostare în apropiere, poți să inițiezi crearea unui punct nou, urmând procedura de înființare care se găsește pe: https://academiadecompost.ro/infiintare-statie-compostare-noua/?
Dacă vrei să afli mai multe despre compostarea comunitară locală, poți opta pentru cele două cursuri: Curs începător și Curs referent în compostare, 6 și 12 episoade a 10 minute fiecare. Este vorba de un training online GRATUIT pe care poți să-l urmezi în timpul liber, în care vei afla toate secretele obținerii unui îngrășământ natural de calitate pentru sol. La finalul celor 12 episoade poți obține și o diplomă de Referent compostare.
Dacă reprezinți o companie privată, o școală sau o instituție de stat și vrei să te implici în misiunea noastră, ne poți contacta la contact@academiadecompost.ro.
Împreună, prin implicare și acțiune, vom facilita tranziția la orașe verzi și sustenabile.
Informații furnizate de către: ACADEMIA DE COMPOST
ACADEMIA DE COMPOST promovează Compostarea Comunitară Locală și are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.
Mai multe informații pe: https://academiadecompost.ro/
EVOTON oferă servicii de marketing companiilor sustenabile, promovează acțiunile sustenabile și se implică activ în educația sustenabilă.
Mai multe informații pe: www.evoton.ro